Копривщица

Копривщица

Копривщица е малко градче, сгушено в сърцето на Средна гора. Известно е с добре запазената си архитектура от 19-и век, представляваща сама по себе си богато културно наследство. Копривщица е популярна дестинация за посетители, които искат да усетят магията на българската история и традициите.

 

Прочетете повече

Макар да съществуват различни легенди относно това кога и как е създадена, в периода на Българското възраждане през 19-и век Копривщица се превръща в център на културна и духовна дейност. Голяма част от къщите, обществените сгради и църквите са построени имено по това време и отразяват уникалния архитектурен стил на епохата. Днес посетителите на Копривщица могат да се запознаят с историята на града, като посетят многобройните му музеи и забележителности.

„Ослекова къща“ например предлага поглед към ежедневието на богато търговско семейство през периода на Възраждането, а къщата-музей „Димчо Дебелянов“ ще Ви потопи в живота и творчеството на един от най-големите поети на България.

Освен културните си забележителности, Копривщица е и чудесно място за опознаване на природните красоти на страната. Градът е заобиколен от зашеметяващи планински пейзажи и предлага разнообразни възможности за туризъм и други дейности на открито.
Независимо дали се интересувате от история, култура, природа или вкусна храна, Копривщица има какво да Ви предложи. Неслучайно намира място сред 30-те най-красиви малки градове в Европа. Така че защо не планирате пътуване до този впечатляващ български град и да се насладите на уникалната му красота и очарование?

Музеи

Докоснете се до традиционния български бит и култура.

Върнете се в 19-и век и се потопете в духовната дейност, която се е развивала в град Копривщица, както и в очарованието на традиционния български бит.
В града има много интересни и запомнящи се музеи, които можете да посетите.

Къща музей "Тодор Каблешков"

Каблешковата къща, паметник на културата и архитектурна емблема на града, е посветена на живота и делото на българския революционер, изиграл ключова роля в борбата за освобождението на България от Османската империя. Музеят се помещава в красива сграда, създадена от известния копривщенски майстор Генчо Младенов за рода Каблешкови през 1845 г.

Къщата е реставрирана с внимание и любов до предишния си блясък, а от 1954 г. насам в многобройните ѝ стаи се помещава богата музейна изложба.

Тя разполага с широк спектър от експонати, които представят ролята на Тодор Каблешков в Българското възраждане и борбата за освобождение.

Посетителите могат да се запознаят с детайли от бита на семейството, да научат интересни факти за детството, образованието и ранното дело на Каблешков, както и да проследят връзките му с други видни български революционери и интелектуалци от епохата.

Един от акцентите в музея е експозицията, посветена на Априлското въстание от 1876 г., в което Каблешков изиграва ключова роля. Изложбата включва предмети и документи, свързани с въстанието, както и подробна хронология на събитията, неговия отзвук в Европа и последвалите събития.

Друга интересна експозиция е посветена на ролята на Каблешков в създаването на Българската социалдемократическа партия. Посетителите могат да се запознаят с основополагащите принципи на партията и с ролята, която тя има за оформянето на българската политика и общество.

Освен с експонатите си къщата разполага и с красива градина, която предлага спокойно място за отдих и размисъл.

Градината е изпълнена с местни цветя и растения, а посетителите могат да се насладят на спокойна разходка в тихата й околност.

Къщата музей „Тодор Каблешков“ е задължителна атракция за всеки, който се интересува от българска история и култура.

Красивата архитектура, впечатляващите експонати и зашеметяващата градина предлагат уникален поглед към живота и делото на една от най-значимите български фигури и осигуряват на посетителите незабравимо пътуване назад в историята на страната.

Активности

Освен разходка из града-музей и посещение на историческите обекти, бихте могли да се насладите и на заобикалящата го природа, за да се насладите на чистия въздух с много и различни дейности на открито.

Колоездене

Град Коривщица

Ако сте любители на кратките и релаксиращи велосипедни обиколки, улиците на Копривщица са пълни с красиво запазена възрожденска архитектура.

Можете да се разходите спокойно из града и да се полюбувате на цветните къщи, калдъръмените улици и очарователните дворове.

Има и няколко парка и градини, където можете да се отпуснете и да се насладите на красивата природа.

Ако сте професионалист, в Копривщица и околностите ѝ има няколко велосипедни маршрута, които предлагат зашеметяващи гледки към околните планини и селски райони.

Ето няколко популярни опции:

Копривщица – Сестримо – Костенец

Този маршрут е с дължина около 38 км и преминава през някои от най-живописните местности около Копривщица.

Ще започнете от града и ще преминете през Средна гора, минавайки покрай минералните извори Сестримо и горещите извори Костенец.

Копривщица – Рибарица
Маршрутът е дълъг около 60 км и преминава през Искърското дефиле и Стара планина.

Ще започнете от Копривщица и ще минете през гори, поля и малки села, като накрая ще стигнете до живописния град Рибарица.

Копривщица – Панагюрище – Карлово
Маршрутът е с дължина около 85 км и преминава през някои от най-историческите и културно значими райони в региона.

Ще започнете от Копривщица и ще минете през градовете Панагюрище и Карлово, които са играли важна роля в борбата на България за независимост от Османската империя.

Копривщица – Паметник на Бузлуджа
Този маршрут е дълъг около 120 км и ви отвежда през зашеметяващите планини на Стара планина до известния паметник Бузлуджа.

Тази впечатляваща сграда е символ на социалистическото минало на България и предлага уникална и незабравима дестинация за колоездене.

Всички тези маршрути са с различна степен на трудност, така че не забравяйте да изберете такъв, който да отговаря на вашите възможности за колоездене.

Освен това винаги е добре да проверявате метеорологичните и пътните условия, преди да предприемете пътуване с велосипед.

Популярни Събития

Живописният град Копривщица е известен с богатата си история и културно наследство. Всяка година в Копривщица се провеждат няколко забележителни културни събития като:

Национален панаир на народното творчество.

Фолклорният фестивал в Копривщица: система от практики за представяне и предаване на културното наследство. През 2016 г. е избран като елемент от Регистъра на добрите практики за опазване на културното наследство на ЮНЕСКО.

Фолклорният събор се провежда в Копривщица на всеки пет години и е мястото, където хиляди българи от всички възрасти се срещат, за да представят и споделят своите практики, свързани с нематериалното културно наследство, които включват множество елементи – от танци и разказване на истории до игри и занаяти. Идеята за фестивала се заражда, когато преди години местните музиканти изпитват нужда да защитят своите традиции, които са застрашени от изчезване поради фактори като урбанизацията и комерсиализацията.

Организирано от община Копривщица, събитието има за цел да повиши осведомеността за значението на опазването на живото културно наследство и да подкрепи присъствието му в живота на хората, като го документира, за да осигури бъдещата му приемственост и да стимулира предаването му на бъдещите поколения.